Exemple De Cv Cap Esthetique Unc Dnp Application Essays Staff Analyst Trainee Sample Resume Examples Of Strong Personal Statements

CTG / NST – magzati szívhangellenőrzés

Mire szolgál a cardiotocographia / Non-stressz teszt?

A magzat szívfrekvenciájának ellenőrzése a szülészetben régóta ismert vizsgálóeljárás. A szülés körüli időszakban a normális magzati szívfrekvencia 110-160/min. A magzat szívfrekvenciájának a méh összehúzódásával, illetve a magzat mozgásával egyidőben az idő függvényében történő észlelése a cardiotocographia (CTG). Amennyiben a cardiotocographiás vizsgálatot nyugalmi állapotban, nem megindult szülés esetén végezzük, akkor NST-ről, Non-stressz teszt vizsgálatról beszélünk. Ennek során észleljük a magzat szívfrekvenciáját, az esetleges méhtevékenységet (a méhizomzat összehúzódásait), magzatmozgásokat, az eredményt a gép grafikusan megjeleníti egy papírcsíkon.

A vizsgálat során értékeljük a szívfrekvencia pillanatról-pillanatra történő változását (ezt nevezzük oszcillációnak, vagyis fűrészfog-szerű mintának), a periodikus változásokat (gyorsulások, lassulások) illetve a tartós szívfrekvencia eltéréseket. A vizsgálóeljárás segítségével lényeges információkat nyerhetünk a magzat méhen belüli állapotát illetően. Oxigénhiányos állapotban jellemző eltérések: az oszcilláció „beszűkülése”, vagyis a fűrészfog-szerű rajzolat mértékének csökkenése, a szívfrekvencia átmeneti, vagy súlyosabb esetben tartós lassulása figyelhető meg. A vizsgálat tehát lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nemcsak a szülés, hanem a terhesség alatt is.

Mi a CTG / NST vizsgálat menete, mennyi ideig tart?

A CGT/NST vizsgálatot általában a terhesség utolsó harmadában, azaz a harmadik trimeszterében végzik. A terhesgondozás során, a várandósság 36. hetétől kezdve hetente egyszer szükséges, a terminus (szülés várható napja) után már naponta, 2 naponta javasolt a vizsgálat elvégzése. Egyes terhességi kórállapotok (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, a magzat méhen belüli növekedési elmaradása) esetén a CTG vizsgálatok végzésére már a terhesség korábbi szakaszában és nagyobb gyakorisággal is szükség lehet.

A vizsgálat általában 20 percig tart, teljesen biztonságos, fájdalmat és veszélyt nem jelent.

Lényeges, hogy a magzat „aktív” legyen a vizsgálat ideje alatt, vagyis intenzíven mozogjon az édesanyja méhében, ez teszi számunkra értékelhetővé szívhangjának változásait mozgásai hatására.

Célszerű a CTG vizsgálat előtt bőséges folyadék, valamint magas szénhidrát tartalmú étel fogyasztása (csoki, cukor), ezek ugyanis serkentőleg hatnak a magzat aktivitására.

A kis/nagy súlyú magzat, a csökkent magzatmozgás, anyai magas vérnyomás, koraszülés miatt aggódó és a várótermek zsúfoltságát kerülni kívánó kismamák számára az Orosz Medicina Centrumban előjegyzés szerint biztosítjuk a magzati szívhang ellenőrzés lehetőségét.

Ki végzi a lelet értékelését?

Az értékelést az Orosz Medicina Centrum orvosai végzik ultrahang és magzati Doppler háttérrel. Kedvezőtlen CTG regisztrátum esetén Color Doppler UH vizsgálattal ellenőrizzük a magzati vérkeringést, hogy azonnal pontos diagnózishoz jussunk és a szükséges lépéseket megtegyük.

Hol és ki veszi le a köldökzsinórvért?

Az Orosz Medicina Centrum orvosai megfelelő intézeti háttérrel a köldökzsinórvér levételének szigorú szabályait betartva veszik a mintákat.

• Debrecen – Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
• Nyíregyháza – Jósa András Oktató Kórház, Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály

Kapcsolódó

Tetszik
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve