Typhoon Yolanda Victims Essay Writer Top Descriptive Essay Writer Services Au Certificate 3 In Aged Care Assignment Motofanpages Examples Of Thesis

Őssejt gyűjtés (köldökzsinór vér, köldökzsinór szövet)

Mik azok az őssejtek?

Az őssejtek olyan, a testünk építőelemeiként működő sejtek, amelyeknek megvan az a képességük, hogy a szervezetünk bármilyen másik sejttípusává alakuljanak. Az őssejtek egyik fő jellegzetessége, hogy önmegújító és osztódási képességgel rendelkeznek, miközben megtartják azon képességüket, hogy bármilyen speciális feladatot ellátó sejtté váljanak. Ezáltal szerepet játszanak a testünk kialakításában és javításában egész életünk során.

Bár az őssejtek végigkísérik életünket, tudományos bizonyítékok sora utal arra, hogy jótékony tulajdonságaik egy részét idővel fokozatosan elvesztik. Ezért volt olyan nagy jelentősége a felfedezésnek, hogy a magzat köldökzsinórja fiatal, kiváló gyógyászati képességgel rendelkező őssejtek gazdag tárháza. A köldökzsinórvérben nagy mennyiségben találhatóak a vérképző őssejtek, míg a köldökzsinór szövet legnagyobb számban mesenchymális őssejteket tartalmaz.

Az újszülött köldökzsinórvérében található őssejtek néhány rendkívüli tulajdonsággal rendelkeznek: nagyon fiatalok, nagyon jó képességük van önmaguk szaporítására, nem terheltek az életstílussal vagy a szervezet, amelyből származnak, annak szerzett betegségeivel. Összetételük megismételhetetlen. Később, az élet során már nem képződnek, vagy a vérben csak ritkán fordulnak elő.

Mire lehet a köldökzsinór szövetet felhasználni?

A köldökzsinór szövet mesenchymális őssejtjei alternatívát képviselnek a sejtterápiára a szervezet sérült szöveteinek regenerációjához. Ezeket az eljárásokat regeneratív orvoslásnak nevezik.

Napjainkban a köldökzsinór szövetből származó őssejteket azoknál a pácienseknél használják fel, akik májelégtelenségben, diabéteszben, szklerózis multiplexben, szívizom károsodásban, mielodiszpláziában szenvednek. Ezeknek a tanulmányoknak az eddigi eredményei kimutatták, hogy köldökzsinór szövet mesenchymális sejtjeinek felhasználása megvalósítható és a páciensek számára biztonságos.

A mesenchymális őssejtek immunszupresszív és immunmoduláló képességei segíthetnek a krónikus gyulladásos és autoimmun folyamatoknál.

Mire lehet a köldökzsinórvérből származó őssejteket felhasználni?

A köldökzsinórvérből nyert őssejteket ma már több mint 80 féle kórkép kezelésére használják.

Leginkább onkológiai és hematológiai (vérképzőszervi) megbetegedések (leukémiák, limfómák, szervek rákos megbetegedései), a vérképzés, az immunitás, a metabolizmus (anyagcsere) szerzett vagy örökölt meghibásodása és egyebek esetében.

A köldökzsinórvér mindazonáltal más típusú őssejteket is tartalmaz, amelyek a gyermek korai fejlődési szakaszából származnak, és képesek átalakulni különböző típusú sejtekké (például az izmok, a csontok, a porcok, a máj sejtjei vagy a szívizom sejtjei). Ezek a sejtek hatalmas potenciált képeznek egy vadonatúj orvosi szakterület – a regeneratív orvoslás számára, amely a károsodott szervek megújításával (regenerációjával) foglalkozik.
A köldökzsinórvér gyógyító és regenerációs képességét vizsgálják a következő esetekben is: gyermeki agyi bénulásban, a születés során bekövetkező agykárosodásban, 1-es típusú diabéteszben, hallásvesztésben szenvedő gyermekeknél.

Hol és ki veszi le a köldökzsinórvért?

Az Orosz Medicina Centrum orvosai megfelelő intézeti háttérrel a köldökzsinórvér levételének szigorú szabályait betartva veszik a mintákat.

• Debrecen – Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
• Nyíregyháza – Jósa András Oktató Kórház, Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály

Kapcsolódó

Tetszik
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve