Google Case Study Human Resource Management Lsat Essay Wealth Intelligence Beauty My Ideal Home Short Essay Example Cscs Operative Test Behavioural Case Studies
3D és 4D ultrahang

3-4D magzati ultrahang

A korszerű ultrahang képalkotó algoritmusok fejlődésének köszönhetően, megnyílt az út a magzat méhen belüli arcvonásainak jobb megismerésére.

Egy külön erre a célra kifejlesztett ultrahangkészülékkel egy sorozat „hagyományos“ 2D ultrahangképet készítünk, amelyeket a készülék egy térfogat-adatblokként dolgoz fel és tárol. Ebből az adathalmazból optimális esetben lehetséges:

  • Egyszerre több tetszőleges keresztmetszeti képet ábrázolni
  • Felületeket rekonstruálni, és így az úgynevezett „3D-s képeket“ ábrázolni

Az elmúlt években a 3D technológia tovább fejlődött 4-dimenziós képalkotássá. Ennek keretében a 3-dimenziós képek egy újabb dimenziót kapnak, nevezetesen az idő dimenzióját, ezáltal a magzati arcvonások, mimikák filmszerűen jelennek meg a képernyőn.

Legmodernebb magzati 3D 4D képalkotás

A hagyományos 3D 4D képalkotásokkal ellentétben az Orosz Medicina Centrumban Önnek lehetősége van megtapasztalni a 3D és 4D képalkotás új generációját a HD (High Definition – Nagy Felbontás) képalkotást. A régi 3D-4D képalkotással ellentétben a HD 3D – 4D ultrahanggal lehetősége nyílik a magzati arc, a mimika életszerű ábrázolására.

Speciális 3-4D képalkotás bizonyos magzati struktúrák jobb láthatósága érdekében

A 3-4D ultrahang a kétdimenziós vizsgálat kiegészítésére is szolgál. Bizonyos eltérésekben vagy a magzat kedvezőtlen fekvése esetén előfordulhat, hogy a 3-4D képalkotással esetleg látótérbe tudunk hozni, olyan metszeti síkokat, és ezáltal magzati struktúrákat, melyeket a 2D technikával nem volt lehetőségünk. A 3-4D ultrahang például a központi idegrendszer, a szív, a végtagok, a vázrendszer vagy a magzati arc és testfelszín finomabb részleteinek vizsgálatakor nyújthat plusz információt.

Egyes 2D metszetek alapján gyanított rendellenességeket sokszor érdemes 3-4D-ben is megvizsgálni. A három dimenzió által nyújtott előnyökre az egyik legjobb példa a szájpadhasadékok vizsgálata, amit két dimenzióban nem lehet igazán jól vizsgálni.

Jelent-e ez veszély számomra, vagy a magzatom számára?

A 3D-s és 4D-s ultrahang során alkalmazott fizikai alapok megegyeznek a hagyományos ultrahang során alkalmazottakkal. Számos, nagy betegszámot felmutató tanulmány sem talált semmilyen káros hatást a magzatok vonatkozásában.

Kapok–e szép képet a babámról?

Szakértők kezében a 24. és 30. terhességi hetek között az esetek maximum 80%-ban sikerül a magzat arcát 3D-vel ábrázolni. Későbbi terhességi hetekben ez az arány jelentősen csökken. Az optimális képalkotáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy a magzat arcát megfelelő mennyiségű magzatvíz ölelje körül, ezt azonban kívülről nem minden esetben lehet befolyásolni.

Előfordul, hogy a jobb képminőség érdekében a magzat arca előtt fekvő lágyrészeket (kéz, láb, köldökzsinór) külső ingerekkel próbáljuk meg kedvezőbb helyre terelni, hogy a magzati arc előtt nem legyenek zavaró képletek.

Kapcsolódó

Tetszik
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve