Free Essay On Ethics Avengers #4 Comic Book Review Application Letter For Information Technology Position Pdf Top Scholarship Essay Ghostwriter Websites Actor Cover Letter To Casting Director

20-22. heti magzati ultrahang vizsgálat

Az érvényben lévő magyar törvények a 2. trimeszteri rendellenesség szűrést a 18-19. héten írják elő, ezért a kismamák számára ez a vizsgálat semmiképpen nem maradhat el.

A magzat szerveinek méretei a terhességi kor előrehaladtával folyamatosan növekszenek. Magától értetődő, hogy a magzati struktúrák valamint a kromoszóma markerek ultrahanggal történő megítélése a terhességi kor előrehaladtával javul.

A 20-22. heti vizsgálat során megmérjük a magzat testrészeit, megállapítjuk a magzat fejlődési ütemét. Megfigyeljük a magzat életműködését, vizsgáljuk a magzat testkontúrjait, alaposan és részletesen ellenőrizzük a szervek és testrészek épségét, egészséges kifejlődését, különös tekintettel a magzat szívére, agyszerkezetére és gerincére. Keressük azokat az apró jeleket, amelyek utalhatnak valamilyen rendellenesség vagy kromoszómahiba meglétére. A vizsgálat alkalmával a méhlepény egészséges működése is ellenőrzésre kerül és a magzatvíz mennyiségét is megállapítjuk. Amennyiben a várandósnak igénye van rá, elvégezzük a kiterjesztett magzati szívultrahang szűrővizsgálatot és a méhnyak hosszának vizsgálatát (cervix mérés) a koraszülés előrejelzéséhez.

A 18-19. héten végzett ultrahang szűrésnek mintegy kiegészítéseként javasoljuk a 20-22. heti anatómiai és kiterjesztett magzati szívultrahang szűrővizsgálatot mely során a nagyobb magzati méreteknek és a jobb láthatóságnak köszönhetően a fejlődési rendellenességek 95%-a, míg a súlyos szívhibák 94%-a kiszűrhető, elvégzését így minden terhesnek ajánljuk. Ezen kívül lehetőség van a 18-19. héten még nem szűrhető rendellenességek kiemelésére, mint például a lissencephalia, microcephalia stb. ezért elvégzése mindenképp ajánlott.

Milyen más hasznos információval szolgálhat 20-22. heti ultrahangszűrés?

A 20-22. heti ultrahangvizsgálat során vizsgáljuk:

  • lepény szerkezetét, ún. hematoma (bevérzés) és lepényi ciszták után kutatva. Lepényi hematomát gyakrabban látunk olyan várandósoknál, akiknek az 1. timeszterben pecsételő vérzésük volt. Abban az esetben, ha a lepény állományának >20%-át foglalja el hematoma, a magzat növekedésének és a lepény funkciójának gyakoribb kontrollja javasolt a 3. trimeszterben.
  • lepény helyzetét, ún. mélyen tapadó lepény  (olyan lepény mely eléri a belső méhszájat) és elölfekvő lepény (placenta praevia, olyan lepény mely fedi a belső méhszájat) után kutatva. A várandósok 2-3%-ánál látjuk ebben a terhességi korban ezeket a lepényi helyzeti rendellenességeket. A 3. timeszterben a lepény „vándorlásával” előfordulásuk csökken. A lepény fenti két helyzeti rendellenessége a spontán hüvelyi szülést nem teszi lehetővé.
  • méhszáj területén szabadon futó köldökzsinór ér (vasa praevia) jelenlétét.  Ez a rendellenes helyen futó ér a burokrepedéssel egyidejűleg elszakadhat (pl.: szülés megindulásakor) és súlyos akár életveszélyes magzati vérveszteséget okozhat. A vasa praevia kizárása ebből adódóan rendkívül nagy jelentőséggel bír.
  • a méh jóindulatú simaizom elváltozásainak (mióma) jelenlétét, azok helyzetét és nagyságát. Bár terhesség alatt a legtöbb mióma különösebb panaszt nem okoz, a nagy méretű vagy a méh alsó szegmentumában elhelyezkedő miómák a magzat fekvési, beilleszkedési rendellenességeit okozhatják, ritka esetben szülési akadályt képezhetnek.

Kapcsolódó

Tetszik
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve