36-40. heti ultrahang szűrés

A vizsgálat legfontosabb célja az, hogy a vizsgálat során mért adatokkal segítsen előrejelzést adni a szülés várható körülményeire. Lehetősséget biztosít a szülés folyamatát nehezítő, vagy a hüvelyi szülést akadályozó rendellenességek korai felismerésére. Ilyen módon, a terminuskörüli időben elvégzett szűrés gyakorlati következtetéseket is magába foglaló vizsgálatnak tekintendő.

A vizsgálat során nézzük a magzat elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, a lepény helyzetét, érettségi fokát, vastagságát, a magzati életjelenségeket és méreteket.

A magzat biometriai adatainak ismerete segítséget nyújthat a szülésvezetés módjának (spontán szülés vagy császármetszés) megválasztásában.

Különös figyelmet fordítunk továbbá a magzat biofizikális aktivitásának (légzőmozgások, magzatmozgások, magzati tónus) vizsgálatára valamint az agyi és köldökzsinór keringés monitorizálására is melyek segítségével a magzat méhen belüli tápanyag és oxigén ellátottsága és az esetleges veszélyállapotok felismerhetőek.

Abban az esetben, ha a fenti paraméterek közül bármelyik eltérést mutat az élettani értéktől, a magzat szorosabb észlelése vagy esetleg a magzat idő előtti világrahozatala válhat szükségessé.

Kapcsolódó

Tetszik
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve