Credit Management Research Paper Creative Writing Printables Worksheets Creative Writing Programs Calgary Cover Letter Sample For It Jobs Multiple Choice Questions Software Testing

18-19. heti ultrahang szűrés

Ultrahanggal végzett magzati Down-kór szűrés a második trimeszterben

A Down-kórnak nemcsak az újszülött korban, hanem a méhen belüli élet folyamán is lehetnek testi jegyei (ún. major és minor jelek). E jegyek nagy része az újszülött- és csecsemőkorban felismerhető jelek korai megjelenése. Ilyen major jel például a vastagabb nyaki bőrredő, a kisebb orrcsont, a szívhibák, a bélelzáródás stb. Mindezek a jellegzetességek az esetek egy részében ultrahang vizsgálat során is láthatóak, segítve ezzel a Down-kóros magzatok méhen belüli felismerését. Kimutatásuk nem jelent biztos diagnózist, csak a Down szindróma valószínűségét növelik.

Fontos tudni, hogy a Down-kóros magzatok mindössze 25%-a mutat major jeleket a második trimeszteri ultrahangszűrésen. A szűrés hatékonysága az ún. minor jelek vizsgálatával (pl.: vesetágulat, agykamra tágulat, echogén bél, rövid combcsont, kóros lefutású jobb artéria subclavia, kóros testüregi folyadékgyülem stb.) tovább növelhető, melyeket a Down-kóros magzatok 50-60%-a mutat. Önmagában a második trimeszteri ultrahangszűrés hatékonysága Down-kórra, a fenti major és minor jelek vizsgálatával kb. 50-75%-os.

Amennyiben a várandósnak a terhesség 11-13. hét között volt FMF akkreditált vizsgáló valamint biokémiai teszt alapján kombinált tesztje, úgy annak 90%-os szűrési hatékonyságát a második trimeszteri genetikai ultrahang 92-93%-ra növeli. Kérjük, ez esetben hozza magával a 18-19. heti ultrahangra első trimeszteri kombinált tesztjének eredményét.

Ultrahanggal végzett rendellenesség (malformáció) szűrés a második trimeszterben – a 18-19. hetes magzati genetikai ultrahang

A terhesség 18-19. hetében végzett ultrahang vizsgálat nem kizárólag a Down-kór szűrésére fókuszál. Célja, hogy a magzat minél több anatómiai struktúráját átvizsgáljuk. Vizsgáljuk a szívet, a tüdőt, a gerincet, az arc- és agykoponyát, az agyi struktúrákat, a belső szerveket, a végtagokat, a hasfalat, stb. illetve számos olyan apró jelet, ami utalhat valamilyen rendellenesség vagy kromoszómahiba meglétére. Nyilatkozhatunk továbbá a magzatvíz mennyiségéről és a méhlepény helyzetéről. Ebben a korban – ideális esetben – már megállapítható a magzat neme.

Amennyiben a várandósnak igénye van rá, elvégezzük a méhnyak hosszának vizsgálatát (cervix mérés) a koraszülés előrejelzéséhez.
A fel nem ismert fejlődési rendellenességek között vezető szerepe van a veleszületett szívfejlődési rendellenességeknek, melyek az újszülöttek közel 1%-át érintik. Tekintettel arra, hogy a szívhibás magzatok 90%-az alacsony rizikójú terhespopulációból származik fontos a megfelelő szinvonalon kivitelezett magzati szívultrahang szűrővizsgálat.

A 18-19. heti ultrahangvizsgálat során, megfelelő képzettséggel rendelkező vizsgálóval a súlyos fejlődési rendellenességek és szívhibák 90%-a kiszűrhető.
A magzati élet során vannak olyan rendellenességek is melyek a második trimeszteri ultrahangszűrésen még nem válnak felismerhetővé, ezek az ún. későn megjelenő rendellenességek (24. hét után válnak nyilvánvalóvá). Ezek két okból fordulhatnak elő:

 • egy adott, addig jól fejlődő anatómiai struktúra további fejlődése/növekedése a későbbiekben elmarad a normálistól (pl. microcephalia, microphtalmia, szívbillentyű szűkület, stb.)
 • egy enyhe, korai stádiumban lévő és ezáltal ultrahangvizsgálaton eltérést nem mutató rendellenesség súlyosabb fokúvá és ezáltal felismerhetővé válik a harmadik trimeszterben (pl. daganatok, achondroplasiás törpeség, bélelzáródások, egyes veserendellenességek, aorta coarctatio, cardiomyopathia stb.)

A 18-19. heti magzati ultrahangvizsgálat feltételei

A második trimeszter magzati ultrahangvizsgálat az egyik legfontosabb vizsgálat a terhesség alatt, éppen ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő alapossággal és hozzáértéssel végezzük a vizsgálatot. A második trimeszteri szűrés minősége akkor tekinthető elfogadhatónak, ha a vizsgáló,

a 18-22. hetes magzati ultrahangból FMF vizsgával és akkreditációval, illetve MSZNUT „C” típusú jártassági vizsgával rendelkezik,

 • rendelkezik a magzat anatómiájának megítéléséhez szükséges megfelelő ismeretekkel,
 • rendszeresen végez ultrahang-szűrővizsgálatokat,
 • rendszeresen, évente részt vesz ezzel kapcsolatos hazai és külföldi továbbképzéseken,
 • rendelkezik megfelelő konzultatív lehetőséggel gyanús vagy rendellenes esetekben,
 • számára elegendő időmennyiség áll rendelkezésére a szűrés kivitelezéséhez,
 • a lehető legmodernebb, nagy felbontó képességű, color/power-doppler funkcióval rendelkező ultrahangkészülékkel végzi a vizsgálatokat.

Kapcsolódó

Tetszik
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve