White Paper Writing Service International Environmental Protection Act Of 1983 Summary Tandang Sora Biography Summary Katrina Military Response Case Study Anthony Giddens Globalization Essay Questions Essay Topics For Toefl 2014 1040

Meddőségi ultrahangvizsgálat

3D nőgyógyászati UH, a méhüreg 3D rekonstrukciója

Meddőséggel ma Magyarországon minden ötödik pár küzd. A meddőség hátterében leggyakoribban anatómiai (méhfejlődési rendellenesség, polyp, mióma), endokrinológiai, immunológiai, genetikai, hormonális vagy haematológiai okokat találunk.

A belső nemi szervek fejlődési rendellenességei

A női genitális traktus veleszületett fejlődési rendellenességeinek prevalenciája az átlagos női populációban 4-7%, habituális vetélésben/infertilitásban szenvedők között ennél magasabb 12-15%.

A méh egybeolvadási zavara következtében kialakult sövény (uterus septus/subseptus) a leggyakoribb méhfejlődési rendellenesség. Kevésbé súlyos formái, amikor csak részlegesen kettéosztott méhüreg, illetve csak behúzottság, „szív-alakú” méhüreg igazolható. A kórkép gyakran több vetélést követően kerül felismerésre.

Ha a méhnek csak az egyik fele fejlődik ki, akkor egyszarvú méhről (uterus unicornis) beszélünk. A Müller csövek egyesülésének teljes elmaradása esetén két szarvú méh, két méhszáj és kettőzött hüvely (uterus et vagina duplex) fejlődik. Az egyesülési zavar eredményeként két nyakú- két szarvú méh (uterus bicornis bicollis), egy nyakú-két szarvú méh (uterus bicornis unicollis) alakulhat ki. Ezekben az esetekben jóval kisebb a teherbeesés valószínűsége, ha mégis bekövetkezik, gyakrabban számolhatunk vetéléssel vagy koraszüléssel. A fejlődési zavarok egy része már az első menstruáció körüli időszakban kiderül, más része közösülési nehezítettség, ill. a meddőség kapcsán kerül felismerésre.

A méhfejlődési rendellenességek megoldása sok esetben műtéti: méhtükrözés (hiszteroszkópia) és a sövény eltávolítása.

Méhnyak, méhtest polypus

A méhnyak és a méhtest polypusok a méhnyálkahártya megvastagodásából eredő képletek. Reproduktív korú nők esetén is diagnosztizálhatjuk az infertilitás kivizsgálása közben.  A páciensek egy részénél semmilyen panaszt nem okoz, másoknál rendellenes vérzések léphetnek fel. A legmegfelelőbb kezelési módszer ebben az esetben a hysteroscopia vagyis méhtükrözés, mellyel a polypok eltávolíthatóak, így a beágyazódási akadály elhárul.

Mióma

A méh jóindulatú simaizom daganatának előfordulási gyakorisága terhességet tervező nőknél, 20-25% körüli. A mióma elhelyezkedhet közvetlenül a méh hashártya borítása alatt (subserosus), a méhtest izomfalában (intramuralis) és a méhnyálkahártya alatt (submucosus). Növekedésük során a méhüreget deformálhatják, beágyazódási nehézséget, vetélést vagy koraszülést okozva. Tünetek: vérzészavar, meddőség, vetélés. A terhesség tervezésekor a mióma eltávolítása, elhelyezkedésétől, méretétől függően indokolt lehet.

Az Orosz Medicina Centrumban a legkorszerűbb ultrahangkészülékek és a rendelkezésre álló képkorrekciós szoftverek segítségével lehetőségünk van a fenti anatómiai rendellenességek non-invaziv (műtéti beavatkozás nélküli) kimutatására.

A méhüreg 3D rekonstrukciós vizsgálata valamint a méhnyálkahártya és méhfal tomografikus árázolása (TUI) nélkülözhetetlen a fent említett kóros képletek megítélésében, a további diagnosztikus és terápiás lépések megtervezésében.

Kapcsolódó

Tetszik
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve