Meddőségi ultrahangvizsgálat

3D nőgyógyászati UH, a méhüreg 3D rekonstrukciója

Meddőséggel ma Magyarországon minden ötödik pár küzd. A meddőség hátterében leggyakoribban anatómiai (méhfejlődési rendellenesség, polyp, mióma), endokrinológiai, immunológiai, genetikai, hormonális vagy haematológiai okokat találunk.

A belső nemi szervek fejlődési rendellenességei

A női genitális traktus veleszületett fejlődési rendellenességeinek prevalenciája az átlagos női populációban 4-7%, habituális vetélésben/infertilitásban szenvedők között ennél magasabb 12-15%.

A méh egybeolvadási zavara következtében kialakult sövény (uterus septus/subseptus) a leggyakoribb méhfejlődési rendellenesség. Kevésbé súlyos formái, amikor csak részlegesen kettéosztott méhüreg, illetve csak behúzottság, „szív-alakú” méhüreg igazolható. A kórkép gyakran több vetélést követően kerül felismerésre.

Ha a méhnek csak az egyik fele fejlődik ki, akkor egyszarvú méhről (uterus unicornis) beszélünk. A Müller csövek egyesülésének teljes elmaradása esetén két szarvú méh, két méhszáj és kettőzött hüvely (uterus et vagina duplex) fejlődik. Az egyesülési zavar eredményeként két nyakú- két szarvú méh (uterus bicornis bicollis), egy nyakú-két szarvú méh (uterus bicornis unicollis) alakulhat ki. Ezekben az esetekben jóval kisebb a teherbeesés valószínűsége, ha mégis bekövetkezik, gyakrabban számolhatunk vetéléssel vagy koraszüléssel. A fejlődési zavarok egy része már az első menstruáció körüli időszakban kiderül, más része közösülési nehezítettség, ill. a meddőség kapcsán kerül felismerésre.

A méhfejlődési rendellenességek megoldása sok esetben műtéti: méhtükrözés (hiszteroszkópia) és a sövény eltávolítása.

Méhnyak, méhtest polypus

A méhnyak és a méhtest polypusok a méhnyálkahártya megvastagodásából eredő képletek. Reproduktív korú nők esetén is diagnosztizálhatjuk az infertilitás kivizsgálása közben.  A páciensek egy részénél semmilyen panaszt nem okoz, másoknál rendellenes vérzések léphetnek fel. A legmegfelelőbb kezelési módszer ebben az esetben a hysteroscopia vagyis méhtükrözés, mellyel a polypok eltávolíthatóak, így a beágyazódási akadály elhárul.

Mióma

A méh jóindulatú simaizom daganatának előfordulási gyakorisága terhességet tervező nőknél, 20-25% körüli. A mióma elhelyezkedhet közvetlenül a méh hashártya borítása alatt (subserosus), a méhtest izomfalában (intramuralis) és a méhnyálkahártya alatt (submucosus). Növekedésük során a méhüreget deformálhatják, beágyazódási nehézséget, vetélést vagy koraszülést okozva. Tünetek: vérzészavar, meddőség, vetélés. A terhesség tervezésekor a mióma eltávolítása, elhelyezkedésétől, méretétől függően indokolt lehet.

Az Orosz Medicina Centrumban a legkorszerűbb ultrahangkészülékek és a rendelkezésre álló képkorrekciós szoftverek segítségével lehetőségünk van a fenti anatómiai rendellenességek non-invaziv (műtéti beavatkozás nélküli) kimutatására.

A méhüreg 3D rekonstrukciós vizsgálata valamint a méhnyálkahártya és méhfal tomografikus árázolása (TUI) nélkülözhetetlen a fent említett kóros képletek megítélésében, a további diagnosztikus és terápiás lépések megtervezésében.

Kapcsolódó

Tetszik
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Megosztás
Megjelölve